Wijnklimaatkasten

Een wijnklimaatkast voor echte wijnliefhebbers

Ben je een wijnliefhebber? Dan is een wijnklimaatkast onmisbaar in je interieur. In zo’n wijnkast kun je je goede wijnen bewaren en laten rijpen onder ideale omstandigheden: je flessen wijn zullen in een klimaatkast niet alleen in de juiste temperatuur bewaard worden, maar liggen ook in een kalme, trillingsvrije omgeving. Hieronder vind je zowel ruime wijnklimaatkasten als compacte wijnkoelkasten.

Temperatuurzones in je wijnkast

De meeste wijnklimaatkasten zijn uitgerust met twee temperatuurzones, maar er zijn ook klimaatkasten met één temperatuurzone. Als een klimaatkast twee of meer zones heeft, is het raadzaam erop te letten of de temperatuur per zone regelbaar is of niet. Bij iedere klimaatkast wordt het temperatuurbereik van de temperatuurzones weergegeven, dus je kunt precies zien op welke temperatuur je ieder compartiment kunt instellen. Zoals je als wijnliefhebber natuurlijk weet, verschilt de ideale temperatuur om rode en witte wijn te serveren van elkaar. Een wijnbewaarkast met twee temperatuurzones maakt het dus mogelijk om rode en witte wijn apart van elkaar te bewaren onder de juiste temperatuur. Als je vooral van witte óf rode wijn houdt, kunt je natuurlijk ook kiezen voor een wijnklimaatkast met één temperatuurzone.

Het display van je wijnklimaatkast

In het algemeen zijn wijnkoelkasten voorzien van een display, waarop de temperatuur in de koelast wordt weergegeven. Bij het display bevinden zich ook de toetsen, waarmee je de temperatuur kunt instellen of bijvoorbeeld de verlichting kunt in- en uitschakelen. De temperatuurbediening kan aan de binnen- of buitenzijde van je wijnkast geplaatst zijn. Het voordeel van een bedieningspaneel aan de buitenkant, is dat je de deur niet hoeft te openen om de temperatuur in te stellen, waardoor temperatuur in de wijnkoelkast op peil blijft.

Een wijnkoelkast met een glazen deur

Ben je van plan een wijnklimaatkast met een glazen deur aan te schaffen? Dan is het belangrijk erop te letten of dit glas is voorzien van een UV-filter. Licht – en in het bijzonder ultraviolet licht – kan het aroma van je wijn namelijk al in korte tijd aantasten. Tegenwoordig zijn de meeste glazen deuren in wijnkasten wel voorzien van een uv-filter. Zo zijn je wijnen door de glazen deur prachtig in zicht, maar gaat de kwaliteit van je wijn er niet op achteruit.
Wil je meer weten over wijnklimaatkasten voor je tot de keuze voor het juiste exemplaar overgaat? Neem dan eens een kijkje bij het menu ‘Alles over wijnklimaatkasten’.

Hoe herken ik een inbouw wijnkoeler?

De inbouw wijnkoeler is een aparte variant van de wijnkoelkast die bijvoorbeeld in de keuken gemonteerd kan worden. Wanneer een koeler gebruik maakt van compressor-technologie, dan heeft deze geen extra ruimte nodig om overtollige warmte af te voeren. Wijnkoelers die gebruik maken van de Peltier-technologie kunnen echter niet ingebouwd worden, omdat hierbij constant warmte verplaatst wordt.

Een compacte wijnkoeler voor thuis

Zoek je een compacte manier om je flessen wijn bij een optimale temperatuur te bewaren? Kies dan voor een mini-wijnkoeler. In tegenstelling tot een wijnklimaatkast beschikt deze over één temperatuurzone, waardoor mini-wijnkoelers maar weinig ruimte innemen. In een mini-koeler behouden je goede wijnen hun smaak en serveer je ze op de juiste temperatuur.

Een kleine wijnkoelkast met één temperatuurzone

Het verschil tussen een mini-wijnkoeler en een wijnklimaatkast is dat de wijnkoeler compact is en één klimaatzone heeft, terwijl klimaatkasten over meerdere klimaatzones beschikken. De minikoeler wordt dan ook veelal gekocht om een beperkt aantal flessen wijn te koelen. Door de koelkasten op het stroomnet aan te sluiten ben je gegarandeerd van een constante koeling van je favoriete wijn, zodat deze geen smaak verliest en de kwaliteit behouden wordt. Deze compacte wijnkastjes zijn geschikt voor maximaal 18 flessen wijn.