Alles wat je moet weten bij het kopen van een wijnklimaatkast

Ben jij een groot liefhebber van wijn en wil je een wijnklimaatkast kopen? Op deze pagina lees je alles wat je moet weten! Aan de hand van deze informatiepagina helpt Frank jou bij het kiezen van een geschikte wijnkoelkast. Je leest hier waar je zoal op kunt letten bij het vinden van een passend model. Je leert bijvoorbeeld alles over de verschillende koeltechnieken, wat de winterfunctie inhoudt en welke handige extra functies er nog meer zijn. Met behulp van informatie en tips wordt de keuze voor jou gemakkelijk gemaakt.

  • Ruimte en uiterlijk
  • Plaatsing
  • Inbouw
  • Aantal compartimenten
  • Koeltechniek
  • Luchtkwaliteit

Praktische overwegingen: ruimte en uiterlijk

Bij het kiezen van een wijnklimaatkast is het slim om allereerst te bepalen hoe groot deze moet zijn. Hoeveel ruimte heb je (ervoor over) in huis en hoeveel flessen wil je kunnen opslaan?

  • Ik wil minder dan 50 wijnflessen opbergen
  • Ik wil tussen de 50 en 100 wijnflessen opbergen
  • Ik wil meer dan 100 wijnflessen opbergen

Daarnaast kun je ook naar het uiterlijk kijken: welke klimaatkast past het best bij je interieur qua materiaal, kleur en uitstraling? Wil je graag een wijnkoelkast met sfeerverlichting aan de binnenzijde?

Het plaatsen van de wijnkoelkast

Houd bij de aanschaf van een wijnkoelkast rekening met de draairichting van de deur. Het is altijd vervelend om er pas na de aankoop achter te komen dat de klimaatkast toch niet zo mooi in de hoek past als je dacht, bijvoorbeeld doordat de deur in geopende toestand een andere deur in de weg zit. Bij de specificaties van ieder product wordt de draairichting van de deur weergegeven. Daarnaast wordt vermeld of de draairichting aanpasbaar is.

Let op! De wijnklimaatkasten worden door de vervoerder tot op de begane grond geleverd en worden dus niet naar boven getransporteerd.

Wil je de wijnkoelkast inbouwen?

Het is ook belangrijk om vooraf te bedenken of je de koelkast wilt inbouwen, bijvoorbeeld in de keuken. Je kunt namelijk niet zomaar iedere wijnklimaatkast inbouwen. Bij ieder product wordt aangegeven of deze geschikt is voor inbouw.

Of een klimaatkast geschikt is voor inbouw, hangt af van de koeltechniek. De thermo-elektrische koeltechniek is daar bijvoorbeeld niet geschikt voor. Meer over de verschillende koeltechnieken lees je hieronder.

  1. Bekijk alle inbouw-wijnklimaatkasten

Rode wijn, witte wijn of allebei?

Drink jij alleen rode wijn of geniet je vooral van een glas witte wijn? Ook dat speelt een rol bij je keuze. Zoals je waarschijnlijk wel weet, worden rode en witte wijn bij een andere temperatuur geserveerd. Wijnklimaatkasten zijn verkrijgbaar met één of meerdere temperatuurzones. Als een wijnkoelkast één temperatuurzone heeft, moet je dus een keuze maken tussen het opbergen van rode of witte wijn. Als de klimaatkast twee of meer zones heeft, is het raadzaam erop te letten of de temperatuur per zone regelbaar is of niet.

Als de klimaatkast slechts één temperatuurzone heeft en je wilt er witte wijn in opbergen, dan is het belangrijk om op de minimale temperatuurinstelling te letten. Ga er vanuit dat witte wijn wordt geserveerd tussen de 7 en 12°C (afhankelijk van de soort wijn: fris, vol, mousserend, fruitig of zoet) en rode wijn tussen de 14 en 18°C (ook dit verschilt per wijnsoort: fruitig, krachtig, complex of weelderig).

Wijnklimaatkasten met 1 temperatuurzone
Wijnklimaatkasten met 2 temperatuurzones
Wijnklimaatkasten met 3 temperatuurzones

De koeltechniek van wijnklimaatkasten

Een wijnklimaatkast kan gebruik maken van verschillende soorten koeltechnieken. Als je de wijnkast voor een specifieke toepassing wilt gebruiken, bijvoorbeeld om in te bouwen in uw keuken, is het belangrijk hier meer over te weten. Er worden drie koeltechnieken gebruikt:

  • Absorptiekoeling
  • Compressor
  • Thermo-elektrisch (Peltier)

Absorptiekoeling

Door middel van de absorptietechniek wordt de traditionele wijnkelder zo goed mogelijk nagebootst. Absorptiekoeling werkt door het verhitten van ammonia. Deze stof heeft als eigenschap dat het tijdens het afkoelen warmte onttrekt (absorbeert) aan de omgeving. Het gevolg is een 100% geruisloze en gesloten circulatie, die bovendien onderhoudsarm en trillingsvrij is.

In een wijnklimaatkast met absorptiekoeling worden uw wijnen dus 100% trillingsvrij bij een zeer constante temperatuur bewaard. Zo kan de traditionele rijping van de wijn op een moderne manier plaatsvinden in deze wijnkoelkast.

Compressor

Veel grote wijnkoelkasten zijn uitgerust met een compressor die functioneert als warmtepomp. De verdampte koelvloeistof in het koelelement onttrekt warmte aan de omgeving en wordt door een gesloten systeem naar de compressor geleid. Daar worden de gassen samengeperst tot een vloeistof waarna de vrijgekomen thermische energie voor de koeling zorgt.

Koelsystemen met een warmtepomp-compressor zijn krachtig en hebben bovendien een groot temperatuurbereik. Daarnaast zijn deze koelkasten meestal geschikt voor inbouw.

Thermo-elektrisch (Peltier)

Het thermo-elektrische principe van deze techniek berust op het zogenaamde Peltier-effect. Dit effect werd ontdekt door Charles Athanase Peltier en komt voort uit de reactie van twee verschillende metaalsoorten op elektrische stroom. Door deze reactie ontstaat er een warmteverplaatsing.

Deze techniek wordt vooral gebruikt bij kleinere koelapparaten. Het systeem is redelijk voordelig in aanschaf, maar minder zuinig in energieverbruik. Een thermo-elektrische koelkast is stil in gebruik en bevat geen koelvloeistoffen.

Een thermo-elektrische koelkast is niet geschikt voor inbouw. Bovendien mag deze niet op een warmtebron (zoals een radiator of een andere koelkast) of in direct zonlicht worden geplaatst. Zorg voor een vrije ruimte van 10 centimeter rondom voor een goede ventilatie.

Luchtkwaliteit: belangrijk voor de kwaliteit van de wijn

Het is belangrijk dat de lucht in een wijnkoelkast van goede kwaliteit is. Dat betekent niet alleen dat er voldoende verse lucht naar binnen moet kunnen, maar ook dat de luchtvochtigheid op peil moet zijn. Om te zorgen voor een optimale luchtkwaliteit zijn sommige wijnklimaatkasten uitgerust met de volgende functies:

  • Koolstoffilter
  • Luchtcirculatie
  • Luchtvochtigheidsregeling

Luchtcirculatie

Wijn ‘ademt’ door de kruk van de fles heen. Als de lucht in de wijnkoelkast een onaangename geur heeft, heeft deze dan ook invloed op de wijn. Die verliest daardoor zijn karakter. Zonde natuurlijk! Daarom zijn veel wijnklimaatkasten voorzien van een ventilatiesysteem dat voor voldoende frisse lucht zorgt.

  1. Bekijk wijnklimaatkasten met luchtcirculatie

Koolstoffilter

Om te voorkomen dat onaangename geuren je wijn aantasten, zijn sommige klimaatkasten uitgerust met een actief koolstoffilter. Dit is alleen mogelijk bij koelkasten met een compressor. Het filtersysteem zorgt dat de lucht in de kast vers blijft en onaangename geuren geen effect hebben op de wijnen.

  1. Bekijk wijnkoelkasten met koolstoffilter

Luchtvochtigheidsregeling

Niet alleen geuren hebben een effect op de wijn: ook luchtvochtigheid is van belang. De kurk van de flessen moet namelijk continu vochtig zijn. Alleen dan blijft de fles hermetisch afgesloten. Met een luchtvochtigheidsregeling houd je de vochtigheidsgraad van de lucht op peil, zodat het wijnklimaat optimaal is.

Bij een luchtvochtigheid onder de 55% droogt de kruk uit, waardoor de wijn uit de fles loopt en oxideert. Als de luchtvochtigheid boven de 80% komt, wordt de kurk juist te vochtig. Er kan dan schimmel ontstaan. Bovendien kunnen de etiketten loslaten.

  1. Bekijk wijnkoelkasten met een luchtvochtigheidsregeling

Handige extra functies voor je wijnkoelkast

Sommige wijnklimaatkasten zijn voorzien van handige extra functies, die het gebruiksgemak vergroten. Hieronder lees je meer over deze functies en waarom ze zo handig zijn.

Beveilig je wijnkoelkast met een slot

Sommige exclusieve modellen zijn uitgerust met een slot. Daarmee kun je je wijnkoelkast veilig afsluiten, zodat niemand zomaar bij je collectie van wijnen kan. Zeker als je een verzamelaar bent, is deze functie onmisbaar!

  1. Bekijk klimaatkasten met een slot

Een alarm als waarschuwing

De exclusievere modellen klimaatkasten zijn voorzien van een alarm, dat bijvoorbeeld afgaat als de temperatuur in de koeling te veel afwijkt van de ingestelde temperatuur. Bij sommige wijnkoelkasten gaat het alarm ook af als de deur niet goed is afgesloten of als deze langer dan 60 seconden openstaat. Als een wijnklimaatkast is voorzien van een alarm, wordt in de tekst weergegeven in welke situaties deze afgaat.

  1. Bekijk klimaatkasten met een alarm

Bescherming tegen koude buitentemperatuur

Als je van plan bent om de klimaatkast in een koele ruimte te plaatsen, zoals de kelder of je garage, is het handig om te kiezen voor een model met winterfunctie. Als de omgevingstemperatuur daalt, regelt de winterfunctie automatisch de activatie van een lichte elektrische verwarmingsweerstand. Op die manier wordt de koude omgevingstemperatuur gecompenseerd en blijft de temperatuur in de koeling stabiel.

  1. Wijnkasten met winterfunctie

Een register om je collectie bij te houden

Sommige wijnkoelkasten zijn uitgerust met een wijnregister. Daarop kun je je collectie van wijnen opschrijven, zodat je precies weet welke wijnen je hebt. Een wijnregister wordt over het algemeen meer gebruikt bij wijnbewaarkasten, maar sommige exclusieve serveerkasten zijn ook voorzien van zo’n register.

  1. Bekijk exclusieve modellen met wijnregister