Wat is het verschil tussen wijnklimaatkasten en wijnbewaarkasten?

Wil jij wijn opslaan, maar weet je niet zeker welk type wijnkast je nodig hebt? Je hebt in het hoofdmenu van deze webshop waarschijnlijk al gezien dat er onderscheid wordt gemaakt tussen twee soorten: wijnklimaatkasten en wijnbewaarkasten. Op deze pagina lees je alles over het verschil tussen beiden soorten. Zo kom jij er gemakkelijk achter in welk type wijnkoelkast je je collectie wijn het beste kunt neerleggen.

 • Wijnklimaatkast
 • Wijnbewaarkast

Wijnklimaatkast

In een wijnklimaatkast kun je wijnen bewaren op de ideale serveertemperatuur. Deze wordt daarom ook wel serveerkast genoemd. Door de wijn op de juiste temperatuur te serveren, komen alle aroma’s het beste tot hun recht. Het temperatuurbereik ligt meestal tussen de 8 en 18°C.

Omdat witte en rode wijn verschillende serveertemperaturen hebben, zijn veel wijnklimaatkasten voorzien van twee temperatuurzones. Beide zones kunnen op een andere temperatuur worden ingesteld, zodat je zowel rode als witte wijn op de ideale temperatuur kunt serveren.

 • Geschikt voor het serveren van wijn
 • Vaak een transparante deur, zodat je je wijncollectie kunt bewonderen
 • Verkrijgbaar in diverse formaten
 1. Ideaal als je regelmatig wijn drinkt
 2. Groot temperatuurbereik, dus geschikt voor vele wijnsoorten
 3. Niet alle modellen zijn geschikt voor inbouw

ijnklimaatkasten

Wijnbewaarkast

Een wijnbewaarkast kun je gebruiken voor het laten rijpen van wijn. In een wijnbewaarkast wordt het klimaat van een traditionele wijnkelder nagebootst. In deze rustige, koele en stabiele omgeving kunnen wijnen optimaal tot bloei komen.

In een wijnbewaarkast kun je wijnen meerdere jaren laten liggen, totdat ze hun hoogtepunt bereikt hebben. Omdat de ideale bewaartemperatuur voor alle soorten wijn 12°C is, heeft een wijnbewaarkast meestal geen groot temperatuurbereik. Dat is immers niet nodig.

 • Geschikt voor het rijpen van wijn
 • Meestal geen transparante deur, zodat er geen licht bij de wijn komt
 • Groot formaat
 1. Ideale oplossing als je geen wijnkelder hebt
 2. Meestal groot van formaat, zodat je veel wijn kunt opslaan
 3. Niet geschikt voor inbouw

Wijnbewaarkasten